23. joulukuuta 2017

24.12.1914: Joulurauha keskelle maailmansotaa

24.12.1914: Osissa länsirintamaa tuhannet ranskalaiset, saksalaiset ja englantilaiset sotilaat keskeyttivät sodankäynnin ja alkoivat viettää keskenään joulua.

Joulukuussa 1914 ensimmäinen maailmansota oli riehunut Euroopassa jo neljä kuukautta. Sen oli odotettu jäävän lyhyeksi yhteenotoksi, mutta toisin kävi: sota juuttui nopeasti kuluttavaksi asemasodaksi. Joulukuussa sotaa käytiin juoksuhautojen kammottavissa olosuhteissa. Lähestyvä joulu kuitenkin näkyi juoksuhaudoissakin, kun englantilaiset ja saksalaiset sotilaat alkoivat saada joululahjoja kotirintamalta.

Jouluaattona Belgian Flanderissa saksalaiset alkoivat koristella joulukuusia ja laulaa joululauluja. Englantilaiset huomasivat tämän ja he yhtyivät lauluun. Pian hyvän joulun toivotukset kaikuivat rintaman yli. Syntynyt joulutunnelma rohkaisi osan sotilaista nousemaan juoksuhaudoista ei-kenenkään-maalle. Siellä englantilaiset ja saksalaiset, jotka vielä pari päivää aiemmin olivat yrittäneet tappaa toisensa, tapasivat hyvässä hengessä. He antoivat toisilleen lahjoja, kuten leivonnaisia, tupakkaa ja pikkuesineitä, esittelivät valokuvia perheistään ja jotkut jopa pelasivat jalkapalloa. 

Tulitaukoa ei ollut virallisesti sovittu, vaan se alkoi spontaanisti rivimiesten sopimuksesta. Kummankaan osapuolen sodanjohto ei tulitauosta riemastunut ja vaati jatkamaan tappamista. Tulitauko kesti osassa rintamaa joulupäivään ja toisissa osissa jopa vuoden 1915 puolelle. Jouluna 1915 aselepo toistui vain muutamissa paikoissa pienemmässä mittakaavassa. Vuosina 1916-1917 joulurauha ei enää toistunut ja maailmansota jatkui vuoteen 1918 vaatien jopa 10 miljoonan sotilaan hengen.

Joulu 1914 oli välähdys inhimillisyyttä maailmansodan järjettömyyden keskellä ja se osoitti, että ihminen voi lopettaa sodat ja elää rauhassa. Toisaalta tulitauolla oli myös raadollisempia motiiveja: sen aikana saatettiin haudata kuolleet ja vahvistaa juoksuhautoja. Eikä viime vuosikymmentenkään rauhaa ole ylläpitänyt ainoastaan ihmisten rauhantahto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti